Lammert is begeleider met ervaringsdeskundigheid bij VKB

Lammert: “Hier kun je jezelf zijn”

Empowerment. Daarmee kun je de baan van Lammert in één woord omschrijven. Lammert werkt als begeleider met ervaringsdeskundigheid bij Altrecht. In zijn werk ondersteunt hij cliënten en wil hij ze ook inspireren. “Ik probeer cliënten te overtuigen van hun eigen kracht,” vertelt hij daarover. “We gaan er samen naar op zoek. Wat is het talent van iemand? Welke dromen zijn er? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat iemand weer gaat geloven in zijn of haar eigen mogelijkheden?”

Een brug voor de cliënt

Lammert is opgeleid als begeleider bij Altrecht en heeft daarnaast als aandachtsgebied zijn ervaringskundigheid. Hierdoor (her)kent hij de taal van cliënten en fungeert hij als een soort brug tussen de cliënt en andere behandelaren. Eén dienst per twee weken staat hij boven de bezetting en vult hij zijn agenda helemaal zelf in. “Dan maak ik afspraken met cliënten,” legt Lammert uit. Ook leidt hij een herstelwerkgroep. “Daarin worden allerlei dingen besproken, zoals herstel, verlies en zingeving. Maar ook heel praktisch, zoals bij wie je terechtkunt als je begeleider op vakantie is en je je daardoor eenzaam voelt.”

Werken met mensen

“Ik heb prachtig werk,” vertelt Lammert. “Ik ben er heel trots op. Geen dag is hetzelfde, mijn werk is heel onvoorspelbaar. Er zit een enorme variatie in. Je werkt met mensen, dus het gaat om dromen en emoties. Om verwachtingen, tegenslag en verlies. Dat maakt mijn werk zo mooi. Ik vind het fantastisch als ik een lach kan brengen op het gezicht van een cliënt. En ik vind het ook heel dankbaar werk, omdat ik het gevoel heb dat ik terug kan geven wat ik zelf ooit heb mogen ontvangen bij Altrecht.”

“Ik leer elke dag”

Om begeleider te worden, heeft Lammert via Altrecht de opleiding Maatschappelijke Zorg afgerond. Uitgeleerd is hij echter nog lang niet. “Ik leer nog elke dag van de cliënten zelf,” vertelt Lammert. “Wij kunnen als behandelaren nog zo veel skills aanleren, maar de cliënt weet zelf als geen ander wat de situatie waarin hij of zij verkeert voor hem of haar betekent. Zij zijn door de wol geverfd. Die kennis moeten we stimuleren en goed benutten.”

Jezelf zijn

Binnen het team van Lammert is veel oog voor diversiteit. “Als medewerker kun je hier echt jezelf zijn. Je hoeft geen andere kleur te zijn, dan je eigen kleur. Je hoeft je dus niet anders voor te doen. Dat geven we natuurlijk aan onze cliënten mee, maar zo voel ik dat zelf ook. Iedere collega heeft zijn eigen kwaliteiten en talenten. Altrecht is echt een plek waar je jezelf mag zijn en waar jouw eigen identiteit gewaardeerd wordt,” besluit hij.

Eén van de kernwaarden van Altrecht is (veer)kracht. We vinden het belangrijk om mee te bewegen met de tijd. We blijven leren, gaan nieuwe kansen en uitdagingen aan en zoeken altijd naar (nieuwe) mogelijkheden. Past deze denkwijze goed bij jou? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. En wie weet heten we jou binnenkort welkom als nieuwe collega.

"Hier kun je jezelf zijn."