Naast professionele zorg, is ook vrijwilligerswerk bij Altrecht onmisbaar. Jaarlijks zijn er ongeveer 250 vrijwilligers aan de slag. Het verrijkt het leefklimaat van onze patiënten aanzienlijk. We kunnen jouw hulp goed gebruiken!
Iedereen kan vrijwilliger worden
Iedereen die in zijn of haar vrije tijd iets voor onze patiënten wil betekenen, kan zich aanmelden om vrijwilliger te worden. Jong of oud, geschoold of ongeschoold, drukke agenda of wat meer tijd: Altrecht heeft een breed aanbod activiteiten. Patiënten vinden het fijn om naast de deskundigen ook mensen van buiten te spreken voor hun sociale contacten. Jouw gezelschap, aandacht en hulp geven de kwaliteit van ons werk een grote meerwaarde en dragen bij aan het herstel.
Harma is maatje van een oudere dame
Harma is al vele jaren actief voor mensen die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn gekomen. Bijvoorbeeld doordat een handicap ervoor zorgt dat men niet meer op een bevredigende manier kan deelnemen aan de samenleving. Harma is zo’n maatje voor een mevrouw, waarmee zij wandelt, boodschappen doet of een spelletje speelt. Bovenal vindt mevrouw in Harma een interessante gesprekspartner.
“Maatjes bieden directe steun en aandacht, waar het personeel geen voor tijd heeft en vormen daarmee een welkome en belangrijke aanvulling op de zorg. Het is echt mijn passie om uit te vinden wat iemand nodig heeft. We praten met elkaar en leren elkaar zo kennen. Die vertrouwensband betekent heel veel voor patiënten.”
"We praten met elkaar en leren elkaar zo kennen. Die vertrouwensband betekent heel veel voor patiënten."
Wat jij kunt doen
We bieden twee soorten vrijwilligers waaruit je kan kiezen:
Activiteitenvrijwilliger worden: meehelpen op een afdeling. Op het moment dat je komt, wordt er gekeken waar behoeft aan is. Bijvoorbeeld een wandelingetje maken, de krant voorlezen of helpen bij het koken. Bij sommige taken werk je samen met een Altrecht medewerker, bij andere ga je zelfstandig aan de slag.
Maatje worden: 1-op-1 gezelschap bieden in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld door samen wat te drinken, te werken aan een gezamenlijke hobby of een uitstapje te maken. Je wordt aan een vaste patiënt verbonden en samen bouwen jullie een sociale band op.
Wat biedt Altrecht
Wat vraagt Altrecht
Locaties
Er zijn vrijwilligers actief in de volgende plaatsen: Utrecht, Den Dolder en Zeist.
Contact
Voor eventuele vragen kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag!
Je kunt contact met ons op nemen via vrijwilligerswerk@altrecht.nl of bel naar 030-2308730.
Ben je zélf sociaal kwetsbaar, bijvoorbeeld door een psychiatrische ziekte, en geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Bel ons dan ook: we bekijken samen de mogelijkheden.
Probeert u het nogmaals in een andere browser.