Opleiding tot verpleegkundige MBO of HBO

"In dit werk geef je een deel van jezelf"

Opleiding tot verpleegkundige

Het grootste deel van je opleiding bestaat uit leren in de praktijk op verschillende locaties en afdelingen van Altrecht. Daarnaast ga je naar school voor de theorie. De vorm van deze opleiding noemt men ook: BBL, Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kunt deze route volgen in een verkorte versie met de juiste vooropleiding, of in de reguliere versie.

Tijdens de opleiding krijg je met veel verschillende mensen te maken. In de eerste plaats natuurlijk met onze cliënten, maar ook met bijvoorbeeld werkbegeleiders, praktijkopleiders, verpleegkundigen, psychiaters, psychologen en vaktherapeuten. Het verpleegkundige team is een discipline te midden van andere zorgverleners, met een eigen deskundigheid en inbreng. Zij vormen een onmisbare schakel in de totale zorg.

De psychiatrie kenmerkt zich door de opvang, behandeling en begeleiding van mensen, vaak is hun draagkracht en draaglast niet meer in balans. Als verpleegkundige in opleiding leer je hoe je hiermee om moet gaan. Je ontwikkeling en houding ten opzichte van je collega’s en de cliënten is een belangrijk onderdeel in je opleiding.

De reguliere opleiding niveau 4 & 5 duren beide vier jaar. De verkorte opleiding duurt voor beide niveaus ongeveer 2 tot 3 jaar. Je gaat dan direct werken en leren in de praktijk. Op dit moment zit het hbo-onderwijs in een transitie en worden verpleegkundigen, als ze klaar zijn met de opleiding, beloond met een diploma op niveau 6. Niveau 5 wordt een tussenstap tussen niveau 4 en 6.

We verwachten van je dat je kunt samenwerken, kunt plannen en organiseren, dat je flexibel bent en kunt communiceren. Bij voorkeur heb je al enige werkervaring in de psychiatrie. Affiniteit met herstel-ondersteunende zorg is een voordeel.

We adviseren je om, voordat je bij ons solliciteert, te checken bij desbetreffende scholen of je met jouw vooropleiding en/of achtergrond in aanmerking komt voor een opleidingstraject.

Wij verzorgen in samenwerking met een drietal opleidingsinstituten de opleiding tot verpleegkundige, kijk voor meer informatie over de opleiding tot verpleegkundige op onderstaande websites:

Regionaal Opleidingscentrum Midden Nederland

Hogeschool Utrecht

Regionaal Opleidingscentrum Top Amsterdam (Deze opleiding is specifiek gericht op de psychiatrie)

Christelijke Hogeschool Ede

Wanneer je nog aan het oriënteren bent over de mogelijkheden in de zorg of niet aan de gestelde opleidingseisen voldoet dat kan je wellicht via een zij-instroom traject aan het werk. Voor meer informatie: https://www.ontdekdezorg.nl/

Contactpersonen binnen Altrecht:

Verpleegkundige stages: Kèren Haviv via k.haviv@altrecht.nl
Stage HBO GGZ-Agoog: Jolanda Engelen via j.engelen@altrecht.nl
Leerling verpleegkunde: Melinda Dijkstra-Porton via m.porton@altrecht.nl