Karin: “Alleen het eerste halfuur van de dag is standaard”
Wat kan ervoor zorgen dat het beter gaat in het leven van de cliënt? Met die vraag houdt casemanager en GGZ-agoog Karin zich dagelijks bezig. Dat doet ze samen met haar collega’s in een multidisciplinair team, waarbij elke collega vanuit zijn of haar eigen expertise naar het herstel van een cliënt kijkt. Een enorm afwisselende baan, als je het Karin vraagt. “Alleen het eerste halfuur van de dag is standaard,” vertelt ze. “Soms denk ik te weten wat de dag gaat brengen, maar eigenlijk loopt het altijd anders dan ik vooraf verwacht.”
Bij cliënten thuis
Karin werkt in een gebiedsteam. In een gebiedsteam zijn cliënten in zorg die een ernstig psychiatrische aandoening hebben. Soms ziet ze mensen op de poli, maar vaker nog komt ze bij cliënten thuis. De afwisseling in haar werk en het steeds moeten schakelen, bevallen haar goed. “Ik vind het leuk om niet alleen op kantoor te werken en ga graag naar cliënten toe,” vertelt Karin. “Zo krijg ik een veel beter beeld van iemand en weet ik ook wat ik voor een cliënt kan betekenen.”
Passende zorg bieden
Een deel van haar werktijd houdt Karin zich bezig met bemoeizorg. Dat doet ze voor cliënten die niet vrijwillig in zorg willen komen. Hiervoor werkt Karin samen met veel partijen, zoals de gemeente en de GGZ. Ze gaat altijd op zoek naar de oplossing die het beste bij de cliënt zelf past. “Door goed naar de cliënt te kijken, ontdek je waar de cliënt hulp bij nodig heeft,” zegt ze. “Wat ik als prioriteit zie, is daarbij niet belangrijk. Daar komt vanzelf wel ruimte voor, om daar iets aan te doen. Ik kijk eerst altijd naar wat een cliënt zelf wil en probeer op die manier een ingang te vinden voor het herstel.”
Op zoek naar verbinding
Het leukste aan haar werk? Dat is de verbinding. Karin vertelt: “De verbinding met cliënten, door echt in te haken op wat iemand aangeeft. Maar ook de verbinding met de collega’s in mijn team, doordat je het samen doet. Je hoeft het niet alleen te dragen. En in mijn werk ben ik veel in contact met de gemeente en andere netwerkpartners. Ook daarbij is belangrijk om open te staan voor verbinding. Zodat je samen de beste zorg kunt leveren.”
Blijven ontwikkelen
Karin werkt nu ruim een jaar voor Altrecht. Ze kijkt met een positief gevoel terug op het eerste jaar van haar werk als casemanager. De sfeer in het team bevalt haar goed. “Als team werken we heel goed samen en ik leer veel van mijn collega’s,” vertelt Karin. “Je blijven ontwikkelen is iets wat binnen Altrecht ook echt gestimuleerd wordt. Zo mocht ik al snel nadat ik was gestart beginnen met een opleiding om mijn kennis te vergroten. Dat is één van de dingen die ik fijn vind bij Altrecht: er wordt veel in medewerkers geïnvesteerd.”
Bij Altrecht zijn we verbindend naar onze patiënten, naasten, ons netwerk en naar elkaar. Zo werken we samen aan herstel. Dat vinden we zo belangrijk, dat verbinden één van onze vier kernwaarden is. Past dat ook bij jou en wil je graag een rol spelen in het herstel van onze cliënten? Neem dan een kijkje bij onze vacatures. Wie weet heten we jou binnenkort welkom als nieuwe collega.