Jan-Willem is HBO verpleegkundige bij het IHT team

Jan-Willem: “Het is iets van ons allemaal” 

Een baan met betekenis, zo beschrijft Jan-Willem zijn werk als verpleegkundige bij het IHT team. IHT staat voor Intensive Home Treatment, het model dat Jan-Willem en zijn collega’s gebruiken om mensen te helpen die in crisis zijn. Jan-Willem vertelt: “Ik heb een prachtig beroep. En ook eervol, in de zin dat je mensen mag helpen. Vaak is dat op één van de slechtste momenten in hun leven. Het is waardevol om daar iets in te mogen betekenen.”

Soms merkt Jan-Willem dat er een taboe rust op de ziektebeelden die hij in zijn werk tegenkomt. En dat terwijl hij dagelijks met allerlei verschillende mensen te maken heeft, uit alle lagen van de bevolking. “Achter veel ziektebeelden komt vaak het woord stoornis, waardoor het al snel heftig klinkt,” licht Jan-Willem toe. “Dat labelen mensen die er niet veel van afweten soms als negatief. Maar een ziekte kan iedereen overkomen. Het is iets van ons allemaal, van de hele maatschappij. Iedereen verdient het om gezien te worden.”

Kortdurende zorg

Als verpleegkundige bij het IHT team komt Jan-Willem bij mensen thuis die op dat moment in crisis zijn. “Vanuit die crisis gaan wij aan de slag met datgene waar iemand tegen aanloopt,” legt hij uit. “Dat kan eigenlijk van alles zijn binnen de verschillende ziektebeelden. Aan de hand van interventies proberen we ervoor te zorgen dat iemand weer kan deelnemen aan het dagelijks leven.” In totaal staat iemand vier weken onder behandeling, waarna hij of zij de behandeling ergens anders vervolgt. “Het IHT-team is kortdurende zorg die opnames voorkomt of verkort. Gemiddeld zien we iemand drie keer per week. Maar als het nodig is, dan gaan we elke dag op huisbezoek.”

Iemand willen helpen

Belangrijk in zijn werk is het opbouwen van een vertrouwensband. Daarover vertelt Jan-Willem: “Je start altijd met de intentie dat je iemand écht wilt helpen. Dat moet je zelf voelen. Daarna is het de kunst om de ander hier ook in mee te nemen. Dat iemand voelt dat jij die intentie hebt en je gaat vertrouwen, dat is de basis. Vanuit daar kun je met elkaar aan de slag. En ontstaat er ook ruimte om je kennis als verpleegkundige toe te passen.”

Werken bij het IHT-team

Oprechte interesse in de ander, analytisch en flexibel kunnen zijn. Die drie eigenschappen noemt Jan-Willem als antwoord op de vraag wat een verpleegkundige nodig heeft om bij het IHT-team te kunnen werken. “Je hoopt er samen met de cliënt achter te komen wat op dat moment goed voor iemand is,” vertelt hij. “De cliënt is hierbij altijd in de lead. Wij zijn er een uurtje om iemand te helpen, maar in die andere drieëntwintig uur maakt de cliënt toch zijn eigen keuzes.”

“Altijd lukt er wel iets”

Hoeveel Jan-Willem voor iemand kan betekenen, hangt af van de problematiek en hoe iemand in het herstelproces staat. Toch denkt hij dat er altijd wel iets kan worden gehaald. “Hoewel je soms hoopt op meer herstel, lukt er toch altijd wel iets,” vertelt Jan-Willem. “Al is het dat iemand een keer lacht of dat je naar iemand hebt geluisterd. Dat is het meest minimale: dat je er voor iemand bent en dat je iemand ziet. Daar begint het mee. Als dat is gelukt, dan is dat denk ik al heel mooi,” besluit Jan-Willem. Op deze manier draagt Jan-Willem bij aan de (veer)kracht van cliënten, ook als dat in kleine stappen is

Eén van de kernwaarden van Altrecht is (veer)kracht. We vinden het belangrijk om mee te bewegen met de tijd. We blijven leren, gaan nieuwe kansen en uitdagingen aan en zoeken altijd naar (nieuwe) mogelijkheden. Past deze denkwijze goed bij jou? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. En wie weet heten we jou binnenkort welkom als nieuwe collega.

"Het is iets van ons allemaal"
verpleegkundige bij het iht-team jan-willem