Dolf is sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Ouderenpsychiatrie

Dolf: “Er zijn altijd mogelijkheden om door te groeien”

Binnen Altrecht is het goed mogelijk om door te groeien en je te blijven ontwikkelen. De loopbaan van Dolf is daar een mooi voorbeeld van. Hij werkt nu al bijna vijftien jaar voor Altrecht. In die tijd heeft hij zowel een opleiding Verpleegkundige, als een opleiding tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige gedaan. Beide opleidingen werden door Altrecht gefaciliteerd. Dolf vertelt: “Altrecht is een organisatie die investeert in medewerkers. Dat merk je ook aan het brede interne cursusaanbod. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat er altijd mogelijkheden zijn, als je wilt doorgroeien.” 

Een coördinerende rol

In 2021 haalde Dolf zijn diploma voor de opleiding tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV). Sindsdien werkt hij ambulant in de ouderenpsychiatrie. Samen met de cliënt kijkt Dolf naar manieren om het leven weer zelfstandig in te richten. Daarbij heeft hij vooral een coördinerende rol. “Als SPV’er heb je een heel actieve bijdrage in de behandeling,” legt hij uit. “Je bent eigenlijk een soort manusje van alles.” Wat daarbij belangrijk is? “Creatief zijn,” zegt Dolf. “Ieder mens is anders en voor iedereen helpt ook iets anders. In mijn werk zoek ik elke dag naar manieren om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de cliënt.”

Crisisdiensten draaien

Als je als SPV’er binnen Altrecht aan de slag gaat, dan bestaat een deel van je werk ook uit het draaien van crisisdiensten. Een fijne aanvulling op het werk, volgens Dolf. “Tijdens een crisisdienst werk je in een heel andere setting. Crisisinterventie vraagt om andere vaardigheden dan mijn dagelijkse werk bij de ouderenpsychiatrie. Die twee soorten diensten maken mijn baan afwisselend en ook uitdagend.

Een puzzel leggen

“Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om met ouderen te werken. De ouderenpsychiatrie staat soms bekend als saai of wollig, maar je komt hier juist een enorme diversiteit aan klachten tegen. Waarbij het steeds een puzzel is om uit te zoeken hoe je iemand kunt helpen.  . Die diversiteit vind ik het leukste aan mijn werk. Net als de samenwerking met alle partijen. Denk aan de verschillende disciplines, maar ook huisartsen, specialisten in het ziekenhuis of soms de politie.”

Vertrouwen als basis

Het allerbelangrijkste in zijn werk? Dat is vertrouwen. Dolf vertelt: “Vertrouwen is de basis van een behandeling. Het is nodig om contact te kunnen maken met mensen. Dat lukt je niet als iemand geen vertrouwen in jou heeft. Voor een goede samenwerking met collega’s is ook vertrouwen nodig. Je moet weten wat je aan elkaar hebt en voor elkaar gaan staan. En vertrouwen hebben in de professionaliteit van iemand anders. Daar kun je veel van leren.”

Vertrouwen is ook één van de vier kernwaarden van Altrecht. Binnen Altrecht hechten we hier veel waarde aan. We werken vanuit vertrouwen, want in vertrouwen leren, ontdekken, werken en herstellen we. Volgens ons is het de basis voor succes. Denk jij hier nou ook zo over? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Wie weet heten we jou binnenkort welkom als nieuwe collega.

"Er zijn altijd mogelijkheden om door te groeien."