Opleiding tot Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid

Wil je je carrière een boost geven en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Wij bieden je een mooie kans! Solliciteer nu voor de MBO opleiding Sociaal begeleider met Ervaringsdeskundigheid.

Momenteel is deze vacature gesloten

Wat ga je doen?

Altrecht leidt jou in samenwerking met ROC Midden Nederland op tot MBO begeleider met ervaringsdeskundigheid. Als student maak je tijdens je opleiding kennis met de vele facetten van de psychiatrie. Je bent werkzaam binnen verschillende (klinische) zorgeenheden en je begeleidt mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, psychosociale problematiek, verslaving of mensen die te maken hebben met eetproblematiek. Dit kan binnen de volwassen- maar ook binnen de ouderenpsychiatrie zijn. 

Bij Altrecht word je intensief begeleid. Gedurende de opleiding werk je op minimaal twee verschillende afdelingen als leerling begeleider. Je gaat één dag per week naar school en de overige dagen ben je inzetbaar op de afdeling in alle voorkomende diensten. 

Het team waarvan jij deel van uitmaakt bestaat uit verschillende disciplines, zoals verpleegkundigen, psychologen en psychiaters. Tijdens de dienst werk je direct samen met een gediplomeerd verpleegkundige of GGZ-agoog. Je krijgt uitleg over de afdeling en wordt begeleid in het werken als (leerling)begeleider. Na de inwerkperiode werk je volledig mee in de dienst. Per leerjaar verdiept jouw kennis en krijg je meer verantwoordelijkheden, passend bij jouw ontwikkeling.

Werken in de psychiatrie vergt veel van je. Daarom staat er een professioneel team van werkbegeleiders, praktijkopleiders en collega’s op de werkvloer voor jou klaar. Zij bieden alle begeleiding die je nodig hebt. Zij coachen jou bij leervragen en bij je verdere ontwikkeling tot begeleider met ervaringsdeskundigheid. 

Daarnaast ga je aansluiten bij de ervaringsdeskundigen van Altrecht. Zij hebben een eigen netwerk binnen de organisatie. De essentie van ervaringsdeskundigheid is het vermogen om op grond van eigen herstel ervaring ook aan anderen ruimte te bieden, mogelijkheden aan te dragen en perspectief te geven. Om jezelf een ervaringsdeskundige te noemen is dus méér nodig dan het hebben van ervaring.

Wat vragen wij van jou?

 • Cursus werken met eigen ervaring (WWME) is een pré, maar geen must
 • Wellness Recovery Action Plan (WRAP)  is een pré, maar geen must
 • Je bent goed in staat om studie en onregelmatige diensten te combineren
 • Je bent ver genoeg in je eigen herstelproces om werken en leren te combineren
 • Je kunt samenwerken in een multidisciplinair team, plannen en organiseren, je bent flexibel, kunt goed communiceren, bent bereid tot reflectie en staat sterk in je schoenen
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen en je hebt de bereidheid om je te laten inenten tegen Hepatitis B.    

Wat bieden we jou?

 • Een aanstelling voor minimaal 32 uur per week tijdens je opleiding
 • Binnen je contracturen valt een lesdag van 8 uur
 • Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding
 • Een salaris volgens de CAO GGZ
 • Altrecht betaalt jouw opleidingskosten
 • De opleiding is bij ROCMN in Utrecht
 • Je kunt binnen heel Altrecht geplaatst worden tijdens je opleiding
 • Na diplomering zijn er veel mogelijkheden om binnen Altrecht als begeleider met ervaringsdeskundigheid aan de slag te gaan

Nieuwsgierig geworden of meer weten?

Meer informatie over al onze zorgeenheden kun je vinden op de website van AltrechtMocht je nog vragen hebben: wij staan je graag te woord. Neem contact op met de praktijkopleider van Altrecht, Cassandra Barkman (c.barkman@altrecht.nl). 

Nog aan het oriënteren over de mogelijkheden in de zorg? 

Kijk dan eens op ontdekdezorg.nl. Hier vind je allerlei informatie en inspiratie rondom werken in zorg en welzijn.